BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Tuesday, December 16, 2008

jauhkan kicap itu darikuuu!!!

aku bukan allergic dengan kicap sejak azali... kalau diikutkan, aku memang tak ble tahan berpantang... dulu, udang ngan belacan sepatutnya jadik kepantangan aku coz kalau makan makanan berhantu tu, kulit aku akan berbintik2 merah dan terasa amat gatal sekaliScratching... okk, kesalahan tatabahasa berlaku di sini di mana mengikut cikgu BM aku dulu, perkataan amat dan sekali tidak boleh diletakkan bersama kerana ia akan menyebabkan penegasan ayat yang berganda, dan ini adalah SALAH. sepatutnya cukup dengan amat gatal atau gatal sekali. aah, persetankan itu suma! aku pun bukannya bwat esei untuk jawab soklan karangan SPM kan???

eiks, ayat itu. memang seringkali bwat aku teringatkan kenangan aku dan rakan sekelas time kitorang join pertandingan lakonan waktu tingkatan 1 dulu... lakonan yang berasaskan kesultanan melayu melaka... hang tuah dan hang jebat... dan persetankan itu suma merupakan satu2nya dialog memorable yang aku masih ingat sampai sekarang...walaupun sekadar menjadi tukang kipas sultan tanpa dialog, aku bangga jugak sebab kami dapat tempat pertama!Great

ok, berbalik kepada point asal kenapa entri ni ditulis... pasal apa tadi ya? tiba2 terasa macam short-term memori di kepala ni ter'delete pulak... Oh Jeez

kicap!

yaa... pasal kicap kan? pasal ke'allergik'an aku ngan makanan penambah rasa ni... tapi crita aku pasal udang ngan belacan tu tak abis lagi... ok, habiskan pasal tu dulu. sori la, aku ni kadang2 tak pandai nak bercerita straight to da point. asyik2 meleret ke topik lain...harap u ol tak confuse... maafkan sayaaa pembaca bloggggg... Club

sambungan. walaupon aku allergic udang ngan belacan, aku tetap memakan jugak makanan tu macam orang tak paham bahasa faveret aku tuh siott, mana nak sanggup tinggal... last2 kulit aku pon macam dah ilang allergiknya... mungkin kulit aku ni da malas + penat nak bertindakbalas ngan udang n belacan ni kan... tu yang dia kulit pon amik keputusan untuk bwat donno ja... so sekarang, aku da free la untuk membaham faveret food aku tuh....

pasal kicap ni pulakkk, aku bukannya tak ble makan, tapi saja ja nak memantangkan diri... ya la, orang cakap kalau ada luka2 or jerawat kat kulit, pastu makan plak kicap, nescaya akan wujudlah tanda2 hitam di tempat luka or jerawat tu tadi... haa, sebab tu la aku menabahkan diri untuk tidak memakan apa2 makanan pon yang mengandungi kicap... paling2 pon aku cuma makan mee goreng kan org goreng mee bubuh kicap, tu pon kalau da tak ada choice lain lagi...

kenapa aku tulis entri pasal kicap kali ni? sebabnya sekarang aku tengah berasa kasihan dengan diri aku sendiri... tadi kakak aku masak masakan yang berunsurkan kicap... memang la nampak sedap tapi mengingatkan pasal kesan jangka masa panjang, aku pon trus mencapai tin ikan sardin goreng brand smiling fish yang memang dah stand-by kat umah untuk digunakan time2 emergency camni...

sementara dorang makan sedap2, aku pulak cuma makan ikan dalam tin tu ajaDoofus... nasib bek sedap jugak rasanya...

alahaii, sabar ja la... nak jaga kulit punya pasal kannn...

p/s- korang prasan tak ayat aku dalam entri ni macam ala2 skema gitu... ni mesti sebab terikut2 ayat dalam novel yang aku baru khatam tadi... isy3, redha ja la...Cool

9 ayat-ayat comel:

CriticalThinker said...

elergi sepi pernah dengar?

yani_worldpeace said...

huh...apa la urang makan sodap2 tu...suda la resepi baru tu...si fatin pun menambah lagi terpesena ngan kelazatan makanan yang dimasak oleh kakakmu ni...

sanggup makan ikan sadin bah...

ah tok said...

Ikut piramid makanan. Huhhuuu

pink_butterfly said...

CT- elergi sepi? haha, knapa? enchek CT ni allergic ngn sang sepi ka?=p

kakak- huhh, resepi bru la sgttt....

ah tok- waah,mgamalkan cara hdup sehat nmpak!haha

Monkey D Luffy said...

kulit ko mesti cantik kan!

Ms Tun Teja Persona ♥ said...

saya masih lg alergik =(
sgt sedih

miss fateen said...

ahaha.alah malangnye kicap tidak menjadi pujaan hati si rama2 ini..hehehe

pink_butterfly said...

luffy- huhuu,klu kulit aku cantek, tak pyh la aku bsusah payah nak bpantang ni...=p

tun teja- ya?anda alergik apa tuh?

fateen- haha, tu la kan fateen...malang tak berbau...eh,tak ada kaitan pulak...hah..=p

Skin Centre said...

"Manuka Honey is the best thing to happen to the medical industry in decades," says Frank Buonanotte, CEO of Honeymark International

visit: Skin Care Product