BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, February 9, 2009

marah+tensen+penat+happy!

ok, prasan tak ada 1 entri telah ghaib dari taman ni? haha, mulai sekarang, setiap kali aku marah terhadap mr.fhy, aku akan delete 1 entri yang mempunyai nama beliau. haa, tengok! ari tu cakap dah tanak guna 'mr.fhy' dan hanya guna a*** instead. tapi baru 1 ari, peraturan itu telah dilanggar oleh diri sendiri.

tapi untuk bercerita tentang apa yang membwatkan aku marah itu, rasanya tak perlulah, kerana dari apa yang aku belajar chewah! adalah tidak patut untuk membuka cerita rumahtangga kepada public... kepada orang awam tak apa. aik, apa ni yn? dah masuk ajaran sesat nih. sila balik ke pangkal lengan ya!

arghh! sesungguhnya temperature kemarahan aku dah melebihi takat didih H2O iaitu 100 darjah celcius... sepatutnya rasa marah itu tidak akan mencapai suhu sebegitu kerana pada suhu 40 darjah sahaja, enzim2 yang meransang kepada tindakbalas kemarahan tersebut akan dinyahaslikan... atau dalam bahasa jawanya, enzim telah denatured. dalam bahasa pasarnya pula adalah MATI. oh, tidakk, sebenarnya bukan MATI, tetapi diURAIkan. dan bila mana ia berlaku, tindak balas sepatutnya akan menjadi malar atau tetap dan seterusnya akan menurun. oleh itu rasa marah sepatutnya akan reda kerana enzim telah menjadi faktor penghad dalam tindakbalas ini.

namun apa yang berlaku adalah sungguh luar biasa sekali kerana tindak balas logik akal dan emosi telah menghasilkan graf yang berkadar langsung sehingga menyebabkan rasa marah tersebut tidak mempunyai sebarang faktor penghad. serasanya seperti ingin terbang ke tempat mr.fhy untuk menyimbahkan kemarahan itu, namun sekali lagi, faktor jarak menjadi penghalang. lagipon, masih berasa kasihan kepada beliau kerana mana mungkin beliau dapat menahan diri apabila terkena sesuatu yang bersuhu melebihi takat didih air. mau melecur dibwatnya...

baiklah, mari kita lupakan tentang itu. jom bercerita pula mengenai apa yang aku bwat di ofis ari ini.

foundation, bedak, lip gloss, a light eye shadow, mascara and blusher sket.

aik, bukankah ingin bercerita mengenai aktiviti di ofis. jadi, apa kes dengan alat mekap di atas? takkan la pula membwat aktiviti bermekap2an di ofis itu...

alamak, sowrie... ter'rewind memory jauh sangat. aktiviti di atas telah dilakukan sewaktu membwat persiapan SEBELUM ke ofis. okkk, hanya rewind setelah menjejakkan kaki di ofis ya yn... ingat!

hmm, ari ni aku masih busy menyambung keja2 lab. mesin2 seperti autoclave, water distiller, balance, hot plate, n pH meter harus disambungkan semula kerana telah dibuka setelah researcher sebelum ini meninggalkan company.

hampir2 aku menangis kerana tidak dapat membwatkan water distiller itu berfungi dengan betul. cari2 lab manual. tidak ada pula. berasa sangat malu dengan bos sampaikan terfikir untuk berhenti keja. hah! gila kau yn... bukan main susah mau dapat keja, kau plak senang2 mau quit juz becoz tak dapat nak make the distiller works. hmm, begitu la kata hati aku. cehh, main kata2 hati plak kan... haha...

anyway, hampir separuh hari jugak aku try. pasang sana, pasang sini. bukak sana, pasang kat sini plak... anyhow, bukannya salah aku pon. dulu dah di pasang bgus2, dorang gi bukak lak. kalau ada simpan manualnya tak apa jugak. tak ada manual pon tak apa, at least save me a pixie, ble jugak aku tengok and imagine rupa bentuknya. ni tak... dua2 tak ada. macam mana mau expect aku ble pasang mesin tu dengan jayanya! PLUS!!! i'm not a technician... aku cuma pandai guna tetapi tak pandai pasang! hiskk3... waktu kat campus dulu, kitorang guna mesin yang sama tetapi figure nya sangat lain. lagi pula, kami hanya perlu GUNA dan bukannya memasang sendiri mesin tu... semua dah disediakan oleh lab assistant.... senang n selamat!=p

tapi, USAHA TANGGA KEJAYAAN! mesin tersebut telah berjaya difungsikan seperti yang sepatutnya... bravooo!!! rasa hepi ja lepas dapat tu... okk, sila memberikan award kepada aku ya!

tengok jam, masih ada 2 jam lagi before balik time... aku pon membwat solution2 untuk digunakan dalam experimen nanti. ingin membwat solution BAP sejenis hormon, tetapi ia hanya soluble apabila di'dissolve'kan dalam beberapa titis larutan NaOH. cek2 bahan chemical yang ada tapi tak ada pulak NaOH berbentuk cecair... yang ada cuma dalam bentuk pepejal. ceiit! menyusahkan btol sebab terpaksa bwat dilution NaOH tersebut walaupon hanya beberapa titis diperlukan. aku dengan rasa malas dan ingin senang telah membwat 1L solution NaOH... sangat over banyak compare to that beberapa drops yang ingin diguna kan... tak apa la. at least, ada jugak something yang aku bwat untuk menunjukkan yang i've started the project already. so, bos! no worries okay!=p

ok la, pewot berasa sangat lapar sekarang. waktu keja ni, tak ada selera nak makan nasik waktu lunch hour. asyik blasah buns sahaja. setiap ari akan beli 3 keping buns atau sandwich. entah apa pula tindak balas makanan tersebut terhadap body aku. adakah akan menjadi semakin slim? ataupon menjadik gemuk? aku tidak tahu...

harus pergi makan sekarang. bye, suma!


songeh si rama2- mengisytiharkan perang selama 3 hari! kawan2, sila meng'countdown bersama2 aku!

songeh si rama2 kuasa dua- mungkin sekarang akan menggunakan nama sendiri iaitu 'yn', shortform kepada YANN. sila take note ok?=p

10 ayat-ayat comel:

Monkey D Luffy said...

Naoh? macam pakcik jaga kat kampung aku jer... ko kaji dia ker?

CikYana(",) said...

nape ni cik rama2??
x elok marah2..
tuk tenangkn ati anda
sila masuk ke blog cik yana
dan jwb 7soalan cepumas..
jwpn anda hndklh jujur dn ikhlas:)

BeaN MorENo said...

hehe...
ni betul2 saintifik ni...
calculator saintifk pun xde jawapan...

Jard The Great said...

gaduh2 dlm rumahtangga sbnrnya bek utk mengukuhkan perhubungan.. tak caya?? hehe..

pink_butterfly said...

luffy- yaa, pacik kapten itu sungguh glemer nmpaknya...haha...

cik yana- dah jawab da...=p

bean- sila amik set geometri... ala jangka lukis time yg kita guna time maths darjah 6 tu... cnfirm ble dpt jwpn!

jard- hmm, mgkn jgk kan jard?*wink2*

CikYana(",) said...

terharunye cik yana..cik rama2 sygkn cik yana:)thx darL..u r a great fren too..mwaahhh..

LifeSaver said...

oho~ bergaduh?biasa la bila tergigit lidah..

pink_butterfly said...

cik yana- of coz la sygggg~ sgt2 tauu..muahhh3!!!

lifesaver- bkn tgigit lidah lg ni cik syafa, dah smpai gigit kuku kaki dah ni sbb geram yg teramat.. haha..

Agensi Perisikan Pusat said...

eee gigit kuku kaki..
nda pnah lg dgr org buat.
ptama kali ni dgr. nda sangka, sggp membongkok2 semata2 mo gigit kuku kaki.


encik perisik,
http://agensi-perisikan-pusat.blogspot.com

pink_butterfly said...

eeii, perumpamaan pn nda pndai paham c syah ni!


mls la mau kwn!