BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Friday, March 27, 2009

kisah tengah malam.

hiskk, now aku mengantuk sangat2... badan pon rasa lemah. tak cukup tido kot. last nite tepat kul 2 am....................(flash back)..................

'yann!'
mimpi indah aku diganggu apabila namaku dipanggil. bukak mata and dengan keadaan yang masih mamai lagik, aku gerak gi buka pintu bilik.
ayah berdiri kat luar sambil hulur enset.
'tadi ada polis call... jap nanti dia call balik,'
what? polis? adeii... kenapa plak polis ni kol tengah2 malam? aku amik enset ayah. duduk atas katil sambil bertafakur menghadap enset tu dengan mata yang hampir2 nak tertutup. menunggu next call dari enchek polis.

1 minit... 2 minit... 3 minit...
***ringtone***

'hello'
'hello cik... maaf la ganggu tengah2 malam ni.'
'nda apa...'
'ari tu blablabla report blabla beg ilang blablabla tangkap saspek blablabla datang bwat pengecaman?'
'err, bila?
'sekarang boleh? nanti dah sampai, ble call number ni,k.'

now??? pukul 2 pagi? adeiii... kalau tak pegi, kang nampak macam tak amik kisah plak. tanya ayah, ayah cakap okey. so, cepat2 get ready. basuh muka, etc.... tukar baju, pakai tudung, grab kunci keta, zooooooOOOmmmmMM gerak gi balai~~~

*****
20 minit kemudian, sampai kat balai.

jumpa enchek polis, or should i say 'abg polis'? ekekeke, gatal!
dia bagi briefing sket sebelum masuk bilik pengecaman. not only tengok muka, tengok badan, ketinggian, rambut, saiz blablabla....

i said okey, then dia bawa masuk dalam. ayah g mana ntah, tadi time aku nak masuk, ayah gi bersembang ngan beberapa orang pacik polis kat luar pagar. so, aku sorang2 ja la masuk kat dalam tu.

aku nampak ada 2 orang pompuan berdiri menghadap ke cermin kaca where di luar cermin tu ada beberapa orang abang2 polis lagi. ada la dalam lebey kurang 5 orang. mata aku sempat meng'keranjang'kan diri, ada 3 orang polis ensem and 2 orang polis yang menakutkan. badan tegap ala2 bonzer dan kaki pukul... kalau kat luar, confirm nampak macam orang jahat... uisy, gila jahat aku ni... =p anyway, aku pon berdiri betul2 depan perempuan2 tu of which kami dipisahkan with kaca. ala, u ol pon tau kan... kaca yang orang luar ble nampak kat dalam, but orang kat dalam tak ble nampak kat luar.

yang sorang tu nampak calm tapi muka cam takut2. yang sorang lagik cam tersedu2, maybe baru lepas meraung kat dalam tu. ntah, aku tak tau....

polis tu arahkan dorang pusing kiri kanan, depan belakang untuk memudahkan aku bwat pengecaman.

'hmm, kau nak suruh dorang bwat apa lagi supaya dapat cam? cakap saja,' sorang abang polis tu cakap.

aku senyum. aik, macam menyindir ja tu. mentang2 lama aku mendiamkan diri tanda masih tak dapat cam lagi.

'okey la, mari kita tengok barang2 kat dalam. mana tau ada barang2 kamu,'

time tu dalam fikiran aku, aduii, kalau enset, purse, beg etc tu tak ada, tak apa la... tapi harap2 jam tangan aku ada... terbayang2 suda jam tangan aku yang tomei berkaler pink itu di ruangan mata...

baru aku nak melangkah masuk gi bilik tu...

'kau pusing belakang sekarang! jangan pandang sini!' kedengaran keras sora sorang abang polis yang da masuk kat dalam.

aduhh, terkejut aku. otomatik aku kaki aku ter'stop melangkah. tau la aku yang kat dalam tu ada lagi kawan 2 orang budak pompuan tadi.

cepat2 aku gi ke tepi pintu. takut budak tu nampak. ya la, kang di'cam'nya muka aku ni, susah plak kalau terjumpa di mana2.

dah confirm slamat, aku pon masuk. tengok2 barang kat atas meja. ada purse, wallet, banyak kad2 yang tiada kegunaan, tiket wayang, gambar, mekap, surat pajak-gadai etc...

tiada barang2 aku. abang polis tu kuarkan 1 beg kertas. kat dalam ada banyak pixie2 budak2 tak guna tu.

'hmm, duduk la... cuba tengok gambar2 ni, mana tau ada yang ble di'cam,' abang polis tu duduk depan aku yang ensem ya! waah, mau jugak bagitau tu... haha...

ada la 1 pixie tu yang aku rasa cam familiar. aku gi tau dia. polis yang macam bonzer tu amik dat pixie and pegi kat kawan pompuan tu di belakang.

'ni gambar siapa?!!'
mungkin lelaki tu tak mau bagitau atau dia cakap tak kenal, pastu...

dushhh!!!!

terkejut aku. dengar 1 bunyi kuat. ingatkan ada barang yang jatuh. aku pusing belakang. nampak polis tu masih menggertak budak tu supaya terus terang.

aku agak dia tendang budak tu la... ish3... abang2 polis tu sure dah besa kan, tapi bagi aku yang tak penah nampak dat situasi, of coz la terkejut. cepat2 aku pandang balik ke depan. ati aku da berdebar2 da. trus terasa macam kat dalam drama gerak khas pulak... kih3....

'oohh, tinggal di lok kawi aa... sama la kita... bla3.....' sorang abang polis yang tak kurang ensemnya tak abis2 la yann ni mengajak aku bersembang. mungkin untuk ilangkan ketidakselesaan aku. 'aduhh, gatal plak tangan aku ni........' aku fikir dia maksudkan tangan tu gatal nak pukul orang, rupa2 nya ayat tu tak abis lagi, 'mau dapat gaji esok la ni.' cehh.... sengal! hahaha....

'dia cakap budak ni kawan pompuan tu,' kata polis bonzer tu.
'so, macam mana? kita tangkap saja la!'

aku dah neves. tapi macam mana kalau dia bukan orangnya? aku bersalah ka? adeii, susah2...

'hmm, kau selalu kuar jalan2 kan?' abang polis tu tanya.
'eh, tidak la...'
'nanti bole ka kau ikut kami jalan pegi mana2 untuk bwat pengecaman?'
'err..insyaallah boleh,' waahh, kuar sama abg2 polis yang ensem!
'ataupon time kau kuar jalan2 sama family nanti, bagitau kami. nanti kami ikut dari belakang,'
aiseyy, rasa macam best plak. ada bodyguard kan. ekekeke....=p
'nanti kalau kau jalan, then nampak orang yang di'suspek, ble kol kami. anytime... siang ka, malam ka... ada number fon kan?'
'ya2, ada...ok...'

oh ya, aku agak abang2 polis tu bukannya polis. tapi pegawai perisik. ala2 CID gitu... dorang la yang bwat investigation, kuar gi mana2 without uniform coz kena menyamar kan... tapi alahai, memang ensem la wei! tinggi and badan pon tegap gitu....=p

then lepas sesi bertukar2 number fon, cerita2 kejap, aku pun balik. kul 3.30 am sampai kat umah. cuci muka etc, tukar baju then landing atas katil!




dis morning, aku bangun lambat.



pegi keja dengan rasa mengantuk+ lemah badan + lapar!

15 ayat-ayat comel:

Monkey D Luffy said...

wah! berkenalan dengan pak polisi yg hensem... ;p

pink_butterfly said...

haha...bkenalan blum tentu bkenan kapten~~~

asna cute said...

HUoo bahaya yea.. dia main pukul2 yea uhuks~

Tapi mcm best jer ada bodygruad ada follow hehehe

pink_butterfly said...

ya asna...men pukul2 tendang2 lagik...hiskk...gerun btul...

ha ah kan...tp segan lor nak call dia gtau nak jenjalan...hik3

PJ selamba said...

cite tergantung!

pink_butterfly said...

gantung kah pj? mau ending apa? okeh2...malam kang abiskan crita.

shirley said...

heh,cant wait to knw the ending of ur story.mcm buat drama swasta pla.ahk!

pink_butterfly said...

shirly, actually, dats de end... tp ntah knapa pj ni ckp dis story is gantung. so, tpksa la aku cari endingnya ni...


haha

lea said...

kak yan!!!..
nak nu abg polis yg ensem tue..
kasi la kat lea sorg..
hik3

pink_butterfly said...

lea, btul ka nak ni?


serius??

ehehehe...

Pujangga Asmara said...

Amboih.. Cik Rerama.. Jodoh Tuh.. Check Dulu Dah Kawen Ke Belom.. Hehe


Pujangga Asmara

♥ Cik AyieHeL ♥ said...

cik rerama...tibe2 kite rasa macam ngah tgk drama gerak khas versi cik rerama..ishhh takot jugak eaaa kena situasi camnie...heee

pink_butterfly said...

PA-tu la psl...kna cek dlu status tu...haha...

cik hel-ha ah cik hel...mmg mnakutkan btul...

vidadarisakura said...

aku ndatahan semua polis ko cakap hensem!

dem!



nanti aku p sna maw buat repot duit aku kena curi d shah alam.

boleh?
haha

pink_butterfly said...

hahaha..V...

tu la, aku sngaja mau kasitau polis2 d sana ensem khas utk org2 mata keranjang mcm kau......hahaha....


sama la kita!


sila2..bwat report selipar jipun ilang pon bole V!