BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Friday, January 9, 2009

bila la adik aku nak besar nih?

umur 1+ tahun
kami tinggal di umah nenek bwat sementara waktu. ibu blajar di oversea sementara ayah yang keja sebagai polis marin kadang2 pegi offshore menangkap lanun siapla kapten dan kuncu2nya... aku (darjah4), kakak (ting.2) ngan abg (ting 1) la yang menjaga fatin waktu tu. rumah nenek dua tingkat, nenek ngan atuk aku stay kat ground floor dan kami 4 beradik pula mendominasi tingkat atas. kalau time makan, baru la kami turun ke bawah. mungkin sebab sayang n kesiankan fatin yang masih kecik tapi da terpaksa berjauhan dari ibu, kami akan pastikan sumanya mencukupi. setiap kali balik sekolah, habuan berupa coklat pasti tak ketinggalan diberikan untuk fatin. beberapa bulan selepas tu, ibu balik dan surprise untuk ibu adalah gigi fatin yang rosak! da sama kalernya ngan coklat yang kami slalu bagi. hahaha, nampaknya gigi yang dah rosak tu la tanda kasih sayang kami 3 beradik kepada fatin. tak apa, adik aku kecik lagi...=p

kami pon berhijrah ke oversea mengikut ibu. tapi tak lama lepas tu, gigi fatin da cantek sebab da bertumbuh gigi baru.

umur 2 + tahun
waktu tu kami berada jauh dari malaysia. fatin ingin dihantar ke pre-school. tapi dia menangis2 tanak. 1 hari saja bertahan. ibu ayah mengalah. tak apa, adik aku kecik lagi...

umur 5+ tahun
ayah menghantar fatin ke tadika. tadika cina. asyik bergayut ngan ayah, tanak lepas. baju ayah ditarik2 sampaikan butang baju tertanggal. nasib bek bukan seluar yang ditarik. kadang2 tanak gi skola, menyorok bawah meja. ayah n kakak terpaksa bergilir2 meng'eskot fatin kat tadika hingga brapa lama ntah! bukan setakat fatin, ayah n kakak pon turut ber'tadika sampaikan da hafal lagu2 cina yang di ajar... tak apa, adik aku kecik lagi...

umur 13tahun
time umur camni, aku da duk hostel. tapi time fatin pulak, ibu ayah tanak bagi dia stay kat asrama. rasa cam dia ni masih kecik n tak pecaya yang dia ble urus diri sendiri. so, fatin gi skola harian. diambik dan dihantar. senangnya hidup dia, tak apa, adik aku kecik lagi...

umur 15tahun
fatin nak apa2 pon mesti kena bagi...

nak enset, ayah bagi enset ayah. ayah cakap, 'tak apa la, ayah guna telefon umah pon bole...' fatin nak topup? anytime ayah bagi.

aku, kakak, ngan abg, dah pegi U baru ada enset, fatin baru form 3 pon da ada enset sendiri.. kalau masih kecik, kenapa bagi enset?!

umur 16tahun
umur camni, aku dah ble jaga diri balik skola naik bas. malas nak mintak ambik ayah sebab tanak mnyusahkan. tanak juga naik bas skola sebab selalu ada kelas tambahan sampai petang yang waktu baliknya tak menentu. so, bwat rugi ja bayar bulan2...

tapi fatin? nak lintas jalan pon, masih tak pandai lagi, kita kena pegang tangan dia macam bawak budak kecik tak tau apa2. dia bukannya reti nak tengok kiri kanan, harapkan orang aja tolong tengokkan... camna nak suruh naik bas kalau macam ni? ntah2 meraung2 dia ketakutan dalam bas tu.

umur 16 tahun. masih kecik lagi ka sampai tak paham2 cara nak lintas jalan? hmm...



aii, bila la adik aku nak besar nih!



songeh si rama2- tapi ber'sms n berkoling2 ngan kawan2 lelaki pandai pulak... budak2 kecik sepatutnya tak pandai ber'contact2 ngan lelaki kan? pulak tu kalau bersiap2 nak kuar, lebey2 pulak dari kakaknya, siap pakai maskara lagi... eeii, adik aku ni, lawan tokei btul la...

25 ayat-ayat comel:

chi am said...

tlg sampaikan mesej kat fatin x? 'hai sorang je? sape name? boleh berkenalan?'

sparkystar said...

xdpt kakak,adik pun jadi la..hahahahah,tul x kakak ipar ku cyunk.ngeh3

Monkey D Luffy said...

itu namanya manja.. dan kau JELES. HEHEHE

FarHa said...

waa...dah besar pon mcm kecik ag ek...hehe tu lah hakikat anak bongsu..sentiasa disygi...mcm adik aku gak...lagi parah adik aku tu bongsu...tp adik aku tu baik...so aku tak kesah sgt mak aku manjekan dier heheh

yani_worldpeace said...

meng ndak tau lg, masa di tadika tu, kawan2 seronok2 menyanyi dan menari, yang si fatin ni asik pegang tangan ngan baju kakak ni jak...adeh...memang pening tul masa tuh...

K-A!R-yL or KhairiL's said...

agk² ade change x ...
hmm lama ler mcm ni nk tggu

hehehe

Monkey D Luffy said...

woi sparky... ko pun nak jadi boya gak rupanya

»Tä§häbellä« said...

xpe cayam biarkan jee
adik fatin masih kecik gi hihi...

dulew aq pun penah jadi fatin sampai dok asrama pun x reti nak cuci baju sendiri hantar dobi jelah jwbnya huuh!!

farah said...

ler...kak yann...tekanan ka tu??hehe...biarla tu..bdk2 zmn skrg nda sdh mcm kita dulu2...harharhar...ceh,mcm jak fara ne besar btul sdh...hehe..

Fizz said...

hehe.. manjeee nyeee.... ;))
jgn dimanje²kan sangt.. nnt dah besar panjang nnt susah... lalalala..~ hehe...

pink_butterfly said...

chi am- haha...dah tau nama dia fatin, lagi nak tanya sapa nama? aww, style ngorat cara lama tu chi am...=p

sparky- aiyoo, adik rama2 bru 16 thn pon inchek sparky nak?

luffy- jeles? cehh, tak ada mknanya! haha...

farha- a'ah, anak bongsu mmg cm2 agaknya kan? hihii~

yani- haha...smpai kakak plak yg terhafal lagu2 yg cekgu dorg ajar 2...

pink_butterfly said...

khairil- nak chance apa 2 ek?=p

luffy- haha, bkn kapten ja sorg yg jd boya dlm alam blogger nih... kenapa? rasa terancam ngn status boya anda skg??? hehe...

tasha- wah3, bahagianya antar bju kat dobi ya bb...

farah- haha,bkn tertekan farah, tapi pressure...hahah=p

fizz- tu la psl..skg pon da besar tp msh manja lg...

LifeSaver said...

miss butterfly~
kalo sy la..bukan "bila la adik ku nak besar" tapi "adik!!kecik2 lagi dah naik 'lemak'!!!" hahaha!!

p/s:sbb tu aku kakak yg ganaz!!hak3!

pink_butterfly said...

lifesaver- "adik!!kecik2 lagi dah naik 'lemak'!!!" <--haha,ganas tuh!=p

AiE bAhRi said...

Manjanya adik kamu.tapi kalau masih kecik lg, takleh nk koling2 kawan laki.hehehe

pink_butterfly said...

aie- tu la psl...agak2 16thn tu da besar atau still kecik eh?

LifeSaver said...

kalo tdo bwh ketiak mak...kecil lg la 2

hafizi mohamad said...

cian nyer.. err...si adik tu tau x ade entry sal die ?? nnt die lak komen sal akak nyer.. haha

pink_butterfly said...

lifesaver- tak2..dia tdo bwh ketiak sy skg..hahaha....kidding!=p

hafizi- syyy...dia x tau..jgn bocorkan rhsia ya..haha

hafizi mohamad said...

hahaha..jahat seyh kakak die..

pink_butterfly said...

hehe...jahat2 syg gitu kan...

piNky LuCiA said...

hmm.. anak bongsu..ish.. tak delaa ank bgsu mnje pun.. ade sestgh ley berdikari..hm.. tp adik rama2 ni da tahap gaban manje ny.. umo gitu tak tak ley dimanje kan da.. kena ajar dia.. hahaha (gelak evil) :P

pink_butterfly said...

a'ah..mgkn sbb kmi tlmpau mnjakn dia...al-maklum la...kakak mithali la katakan...

apapn, kena ajar dia bdikari jgk kan!=p

_tuLanG.iKaN.kEwL_ said...

haha teringat masa fatin kecik2 dulu slalu ikut ibu ko pegi limauan.. hahaha...

pink_butterfly said...

tulangikan- a'ah tu la psl...smpai skg perangai msh cm bdk tecik lagi...isk3...