BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Sunday, May 17, 2009

sambungan kisah 'macam mana nak bwat nih'

sori lambat update entri di bawah. baru balik dari besday party member tadi. skaligus gathering member2 lama. sangat seronokkkk! tapi updates utk ni ditunda dulu coz blom grab pixie2 party tu dari member...

Ok, sambung.

Terkejut naga si A bila dapat tau yang rupa2nya B ni pernah KENA RAP OLEH EX-BF-nya!!! parents B bukannya kesian dengan anaknya, tapi marah lagi ada. Kenapa? yang bwat parents B marah, kenapa laa si B ni gatal2 kaki nak pegi umah bf-nya tu… kalau dia tak tergedik2 pegi umah budak tu, mungkin ‘benda’ tu tak jadi. time di umah tu pulak, B tiba2 sakit kepala dan time sakit kepala ni la lelaki durjana tu bwat kerja2hina tu. Rasanya, lelaki tu dah letak sumthing kat minuman or makanan yang dia hidang untuk B sampai B tak terdaya nak melawan apa pon yang dia nak bwat. paling menyakitkan hati, lepas bwat ‘benda’ tu, lelaki yang konon boifrennya tu LARI!

‘kenapa kau pegi umah lelaki tu hah??? Terlampau gatal sudah ka???!’ Nampak cam mak-nya masih marah lagi walaupun itu cerita lama. Huhuhuuu…

Lepas dapat tau B ni kena rap oleh ex-bf nya, ditambah lagi ‘benda’ tu jadi dengan situasi B YANG PERGI KE UMAH LELAKI TU, bukannya simpati yang B dapat tapi kemarahan parents nya. Parents B anggap B sengaja masuk gi mulut buaya. Ok, disini aku setuju ngan parents B.

Sebab dah terlampau marah, parents B halau dia dari umah. Atau dengan explaination yang lebih sopan, dorang hantar B balik ke kampung dan tinggal dengan neneknya. Tapi lepas some times, nenek B cakap yang B sudah berubah. Then parents B amik dia balik untuk tinggal dengan dorang.

‘kau tau A, makcik ni, lepas dapat tau apa yang jadi dengan B, terus terang makcik cakap, makcik tawar hati suda dengan dia! Sebab tu makcik hantar dia balik kampung. Hilang suda rasa sayang makcik dengan dia ni. kalau kau dapat ubah si B ni, A, memang bersyukuuuuuuuur la makcik…’ mama B cakap macam tu, seolah2 memang mustahil untuk mengubah perangai B ni dan seolah2 perangai B ni tersangat2 teruk. A masih diam, menadah telinga saja, sementara B menangis di sebelahnya.


Lepas A dah tau pasal history B ni, B dah mula ringan mulut untuk bercerita sendiri pasal hidup dia dulu. Dia kata, lepas kena rap tu, and kena hantar balik kampung, dia dah pernah ‘bwat benda tu’ dengan sukarela ngan bf baru dan juga ngan sorang kawannya sebab B dah rasa macam hidupnya dah tak ada makna waktu tu. aku tak pasti sama ada parents B tau atau tak ngan kegiatan B yang satu ni.

Ok, cukup pasal tu, sekarang aku ada persoalan,

Macam mana aku atau A (fyi, aku tak ada kaitan ngan cerita ni, Cuma sebagai orang luar saja sebab aku tersangat2 rapat dengan A, means, secara tak langsung, ada masanya aku akan TERrapat jugak ngan B) nak tolong ubah si B ni.

Kenapa aku cakap camtu? Sebab ada 1 benda aku tak paham.

Camni critanya,
B ni DULU (b4 suma benda2 ni jadi) memang ok perangainya. Bertudung dan kalau ada orang datang gi umah dia pon, dia akan bertudung, of which, memang betul la kan… benda yang aku tak faham ni, ble plak bapa B tak suruh dia pakai tudung and cakap, ‘tak payah la alim sangat,’…. (????!!!!)

Mama B tak bertudung. Memang lawa. Seksi… body masih mantap hinggakan kalau dorang kuar sama2, slalu jugak orang fikir dorang adik beradik and nak ngurat mak dia.

So, aku agak, bapa B ni tanak orang cakap2 belakang pasal bini nya ni macam, ‘eeii, anaknya bertudung, mama nya seksi..’

Tu aku rasa la… mula2 aku tau tu, terkejut jugak , ya la, selama ni, tak pernah aku dengar sorang bapa marah anak yang nak berbuat baik.

Dah bapa nya marah tu, B pun apalagi, trus bukak tudung and berseksi meksi la. Lepas tu, maybe dia tersalah langkah and TERberkawan dengan orang yang salah. Nauzubillah.

So, sekarang ni, aku pon tak tau nak bwat macam mana. Dorang nak suruh B berubah, tapi, dulu B pakai tudung, dorang jugak yang tak bagi. Ada jugak parents yang lebih rela biar anak dorang tu jadi pencuci mata orang lain berbanding takut kena cakap2 belakang.

Ntah la, aku blur… tak tau nak tolong macam mana. Mungkin bukan salah B 100% ‘benda’ tu jadi…


So kawan2, ada idea???

24 ayat-ayat comel:

NoRT said...

ermmm....payah gak nih.... parents dia pun haprak je... salah diaorg sbenanyer... si B ni,mcm tercari2 arah...pastu bila parent da tjuk arah yg camtu...so,jadi la B camtuh... pepun,B pun ada salah gak... dia mesti la reti jaga diri dia even parent dia camtuh... smayang x cukup kot nih?

Mr PenyuBiru said...

abis C tak cakap pe² ke? D plak tak kecik ati? hehe

joegrimjow said...

kene paham sebab pakai tue
bukan sebab pengaruh
nanti jadi len
lalala~

helena's said...

rasanya takperlu ubah dia pakai tudung..ubah perangai dulu..yg tudung tu biar dia sendiri yg nak pakai..

saya kesian dengan B..bukan salah dia 100%..sebab tu dalam mendidik anak2 first sekali adalah ibu -bapa..peranan mereka ni sgt2 penting!bila ibu bapa sendiri tak kesah..malah ajar benda tak elok..susah nak ckp..tp sgt marah pulak bila terjadi perkara yg memalukan..

ibu bapa B juga kene berubah..

Annurkasih said...

aslmualaikum..dlm hal ni, siapa yg salah xpenting, sbb kita sendiri pun dr kecik d ajar mcm tu mcm ni, ini xboleh, itu xboleh...di sekolah pun kena ajar jgk..rncngan tv pun mempengaruhi jgk..then, paling dekat pengaruh kwn2 la..tp sebenarnya smuanya terpulang kepada kita sendiri utk menilai mana yg baik dan mana yg buruk, sbb kita sendiri yg kdg2 membenarkan hati kita d kuasai nafsu or paling kasar iblis la... apa pun, kalau mau nasihat, rasanya, susah jgk sbb manusia kdg2 tau, tp sengaja buat xtau sbb tiada istiqamah dlm diri dia utk memerangi nafsu sdgkan ALLAH itu MAHA PENGAMPUN DAN PENGASIH... mcm ni la...try jgk la nasihat tp bukan secara direct, mgkn bg contoh org lain ka..then solat hajat minta d buka kan pintu hati dia...insyaALLAH....=)

NoRT said...

smua pnah wat salah...harap x ulangi da nti...

eNaSaN said...

salam ekceli xpndai bg nasihat coz diri sendiri pon byk wat slh gak..nobody perfect right..

ade skit slh mak bapak dia..but as fwen just nasihat jer dulu...if dia nk ikut nasihat kira bole ler tue.. tp bila kita nasihat dia xmau gak berubah bkn slh kita.. yg pntg dia mau berubah...

Ivy Metaga said...

hmmm..tiap2 manusia pasti pernah membuat kesilapan dalam hidup, jadi kdg2 kesilapan itu bole mengubah seseorang itu jadi baik atau sebaliknya, itu kena tepuk tanya diri sendiri

kalo diri sendiri tak dapat bantu diri, macam mana org nak ubah dia pun tak kan dapat...

kata org pandangan luaran tak penting, yg penting dalaman hati..

i wish and hope all the best in life for B...

Lifesaver said...

saya rasakan kesilapan x leh letak 100% kat B. parent B pon patut dipersalahkan.

btul kata cik yan..dia dah amik jalan salah. bila dah sekali pijak, xleh nak patah balik..

tp kita boleh ubah perangai dia..tu pon atas kerelaan dri dia nak berubah

pink_butterfly said...

nort- kan? mmg parents dia gak ada salah.
syukur la, skg ni sejak B bkwn ngn A, B dah start blajar solat.
wlupun kdg2 time tgh solat tu bru nak tcari2 n tfkr2 ayat
apa yg nak d baca.tp at least dia try kan...



mr penyu- C x ckp apa2 sbb dia xkesah. D plak bwat bodo je...
dia x kecik ati pn... hehe...

pink_butterfly said...

joe- mmg la... tp sjak awl dia mmg pkai tdung. cuma lps d mrh tu yg
trus terbang tudungnya...



helena- ya, mmg ibu bapa B prlu brubah, tp sbg org luar,
sy x ble bwat apa2... mgkn juz ble bdoa spya dorg tbuka pintu ati...

pink_butterfly said...

annurkasih- hmm...mmg cuma ble doakan spya dia berubah la kan...
mmg pengaruh kwn tu pnting jg. sbb tu kena pandai2 pilih kwn... silap
si B ni, dia tsalah pilih kwn la...



nort- yess.. mmg btulll!!! 10 markah utk en.norT!!!=p

pink_butterfly said...

kak ena- ha ah..skg ni dah nmpak sket perubahan tang solat tu
wlupn ada jgk lubang2 nya..hihii



ivy- yaa... luaran tak penting, yg penting dalaman, tp bukan ka sifat luaran
tu mcerminkan dalaman? ciri fizikal x tmasuk dlm konteks ni la. chewaah, can
bsyarah plak aku ni...=p


cik syafa- hmm... ya kan cik syafa...malangnya dia dah tsilap pilih jln..
kwn2 mmg bpengaruh dlm hidup lps family...

Annurkasih said...

ni la pasal silap pilih kwn ni mmg masalah besar dlm hidup seorg remaja or belia.hehe...tp ada jgk org yg kwn2 nya smua ada masalah sosial, tp dia tidak...sbb dia tegas pada diri dia n berani mengatakan 'TIDAK'...hehe..cheh, pandai ja ckp.muahahaha

pink_butterfly said...

yaa kan...tp maybe jrg la...apapn,sumanya nda mustahil klu pegangan diri kita kuat...

Adry said...

waahh... rumit rumit... no comment la.. hahaha

Adry @ http://www.adrysabry.com

UXOP said...

Sekawan rama2 terbang tinggi..
nak cari madu..nak cari madu..
otw kawannya patah sayap...
perlukah ia tinggal kawannya..
utk terbang sekali dgn rerama lain..
atau..membantu kawan yang patah sayap..
Kalau nak bantu mampukah dia..
errr..that's all..

Bantu kawan2 pun kena dgn ilmu Yann..ajak kawan yg pandai dak pon minta tolong org yg arif..

Apa2 pon respect kat org yg berani tolong mmber utk berubah..afundi 10..

a.b geldofg said...

hati2 pilih kwn

Lifesaver said...

sokong ab~

hati2 pilih kawan..kdg2 kawan ni ada macam gunting dlm lipatan :)

pink_butterfly said...

adry- ya pak...rumit banget dong...


uxop- wah3...bkata2 nmpak...hehe...
really nice words...thanx uxop...


ab- yess...harusss!


cik syafa- ya cik syafa...afundi ab! hihii~

Lifesaver said...

cik rama2..afundi kuar ab..hehehe..

skrg, B tggl dgn parent dia ke or nenek dia..tp kan..x mustahil B xleh berubah..cuma perlu keyakinan dari diri sndiri dan janji xkan berulang lagi...

suruh B pakai tudung balik dan kembali ke jalanNya...

cakap mmg senang kan? tp yakin boleh!ewah!cik syafa!hehe

lea said...

la cmtu ker ceritanya
huhu
ada jugak mak bapak cmtue
s, diorg memang xbleh salahkan anak die la kan
betul kan diri sendiri dulu
kecian si B tue

vidadarisakura said...

ko blur..
aku lagilah blur.
hee

Abang Terrer said...

Dalaman dan luaran sama2 penting dlm Islam.. apa nak buat, dia dah tersalah pilih jalan.. dan terus tersalah lagi beberapa kali.. mgkin sbb x ada bimbingan dr sapa2.. harap2 ada org tarik dia ke jalan agama.. itu je cara yg aku tau utk wujudkan keinsafan hakiki dlm diri.. mcm mn nak tarik? ntahlah.. hantar dia masuk mana2 tmpt pemulihan islamiah kut..